Bejelentés


Nézőpontok - Pohľady. Scientia vos liberabit


Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek.
+
Ingyenes tanulmány:
10 megdöbbentő ok, ami miatt nem megy az angol.


Marjalaki Kiss Lajos írásairól

Amikor Geönczeöl Gyula cikkére reagáltam találtam Marjalaki Kiss Lajos írásaira. Azt hiszem érdemes velük egy keveset foglalkozni.

 

Marjalaki Kiss Lajos és Anonymus

 

Marjalaki Kiss Lajos és Anonymus + észrevételek

 

 

Egy másik tanulmány:

 

Marjalaki Kiss Lajos Történelmi tanulmányok

 

 

 

Még egy kis adalék  Marjalaki Kiss Lajos Új úton a magyar őshaza felé - Anonymus nyondokain című írásához. Már akkor amikor feltettem ezt az írást nehézségek voltak az eredeti latin szöveg meglelésével. Az a link amelyen megtaláltam az eredeti latin szöveget és megadtam, mára használhatatlan, más témát tettek rá. Érdekes módon a magyarok nem akarják közölni az eredeti latin szöveget. Nem tudom, miért? Már akkor nem tetszett a Pais Dezső féle fordítás, nem egyezett Marjalaki fordításával. Ott is kifogásoltam, hogy pontatlan. Példa: «Terram uero que iacet inter thisciam et danubium preoccupauisset sibi Keanus magnus dux bulgarie, auus salani ducis usque ad confinium ruthenorum et polonorum, et fecisset ibi habitare sclauos et bulgaros.» - «Azt a földet pedig, amely a Duna-Tisza közén terült el, Nagy Kán, Bulgária vezére, Salán vezér őse foglalta el az oroszok és lengyelek határáig, s lakosokul szlovéneket meg bolgárokat tett oda.» A ruthenorum nem orosz, hanem rutén(ruszín), a sclauos meg szláv, nem szlovén. Nos, ennek ellenére ma mindenki csak a Pais féle fordítást emlegeti, úgy téve, mintha más nem is létezne. Pedig léteznek más fordítások és megleltem a latin szöveg kiadását is. Az alábbi linkeken olvashatók.

 

Anonymus Gesta Hungarorum Pais Dezső ford.

 

Béla Király névtelen jegyzöjének könyve ford Szabó Károly 1860

 

Mándi Mándy Iván Magyar Sunád Anonymus Gesta fordítás 1799

 

Eredeti latin nyelven: Anonymi Belae regis notari Historia Hungarica de septemprimus ducibus Hungariae Kassa 1772  - a címet bemásolni http://real-r.mtak.hu/256/ - csak Internet Explorerrel olvassa helyesen a szöveget.

 
Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!